Zo wordt tapijt gemaakt

GRONDSTOFFEN & MATERIALEN

Er zijn tapijtfabrikanten die hun poolgarens zelf maken. Maar het meeste garen wordt aan de tapijtindustrie geleverd door gespecialiseerde bedrijven. Om speciale kleur- en structuureffecten te verkrijgen, voert de fabrikant zelf vaak nog een aantal bewerkingen uit op het garen. Door speciale finishes op het garen aan te brengen, kan tapijt antistatisch, vuilwerend of brandwerend worden gemaakt.

Dierlijke vezel vaak in combinatie met wol gebruikt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten of runderen zoals Yak garen. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuil werend en heeft een hoge slijtweerstand.

Jute is een lange zachte plantaardige bastvezel. De tapijtindustrie gebruikt jute vooral voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.

Een sterke plantaardige vezel, maar weinig tot niet veerkrachtig. Het neemt wel gemakkelijk vocht op.

Dit is een houtachtige vezel afkomstig van de bast van de kokosnoot. Kokos is naturel van kleur. Veel verwerkt in tapijt maar ook als entreemat. Kokos is goed bestand tegen vocht.

Synthetische grondstof, bestaat in vele soorten die onderling verschillen in structuur en chemische samenstelling. Aan de basiseigenschap van polyamide, sterkte, zijn tal van eigenschappen toegevoegd. Polyamide is lichtecht, elastisch, kan antistatisch, vuil werend en brandvertragend worden gemaakt.

Synthetische grondstof, is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichtechtheid en het warmte-isolerend vermogen zijn zeer goed.

Synthetische grondstof, is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.

Materiaal met een goede slijtweerstand. Het wordt om die reden veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet tot nauwelijks vocht op.

Dit is een plantaardige bladvezel gewonnen uit de bladeren van de Agave. Sisal is een sterke vezel die veel wordt verwerkt in vloerbedekking.

Dit zijn cellulose vezels geproduceerd uit houtpulp. Zachte vezels met mooie glans.  Nemen net als katoen snel veel vocht op in de vezel.

Viscose is een cellulose vezel geproduceerd uit houtpulp. Zachte vezel met mooie glans. Merknamen Lyocell en Tencel. Neemt net als katoen snel veel vocht op in de vezel.

Een plant uit de vlasfamilie. Vezelvlas wordt al meer dan 6000 jaar geteeld voor de productie van linnen. Linnen is een sterke vezel in tapijt vaak toegepast in combinatie met andere vezels.

Afkomstig van de vacht van het schaap, er zijn verschillende soorten wol afhankelijk van de ras van het schaap. Wol is van nature veerkrachtig, elastisch, vuil werend, zelfdovend en isolerend. Wol is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch.

Plantaardige vezelIs een grassoort die groeit op brakke grond langs de Chinese kust. Structuurvol en gemakkelijk in onderhoud.

shutterstock_218435833