Duurzaamheid
Je kiest voor duurzaam leven? Dan investeer je graag in de wereld van morgen door bijvoorbeeld minder energie en water te verbruiken. Dan kies je voor de aankleding van je huis het liefst duurzame materialen, die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Hoe zit het met de duurzaamheid van tapijt? De Nederlandse tapijtleveranciers (industrie en groothandel) werken graag mee aan een schonere wereld voor toekomstige generaties.
gut-CERTIFICAAT
De Europese vereniging voor tapijt en milieu (GUT) en de Europese brancheorganisatie van tapijtfabrikanten bewaken samen de kwaliteit van tapijt. Alle vooraanstaande Europese tapijtfabrikanten, waaronder vrijwel alle Nederlandse bedrijven, zijn lid van de GUT. Wanneer je een tapijt koopt met het GUT keurmerk, herkenbaar aan het groene logo met het boompje, dan weet je dus zeker dat er bij de productie rekening is gehouden met gezondheids- en milieuaspecten.
Tapijt voldoet aan de EU-normen voor kwaliteit
Tapijt wordt getest op gezondheid en veiligheid
Onafhankelijke testinstituten (zoals TNO) controleren dit
Groen tapijt?
Al sinds begin jaren ‘90 werken fabrikanten samen aan een milieuvriendelijke levenscyclus van tapijt. Van productie tot recycling. Welke kleur je ook kiest, met het GUT-label kies je voor groen.
GUT houdt zich bezig met milieuaspecten rondom tapijt en de gebruiksvriendelijkheid van het product gedurende de hele levensloop van het tapijt, van productie tot leggen, van gebruik tot recycling. De organisatie doet veel aan onderzoek om de productie van tapijt steeds milieuvriendelijker te maken. Daarvoor wordt ook samengewerkt met toeleveranciers en producenten van de grondstoffen die worden gebruikt bij de tapijtproductie.
De GUT stelt eisen aan de maximale uitstoot van mogelijke schadelijke stoffen uit tapijt. Zo mogen zware metalen en sommige kleurstoffen niet worden gebruikt en mag er geen sterke geur aan het tapijt zitten. Onafhankelijk onderzoeksinstituten als TNO controleren dit regelmatig. Tapijt dat wordt geproduceerd zonder schadelijke stoffen kan ook weer goed gerecycled worden.
Tapijt hergebruiken en recyclen
De Nederlandse Tapijtindustrie bevordert de transitie naar een circulaire sector. Marktleiders in de tapijtsector willen binnen 10 jaar de impact op het milieu terugdringen naar nul. Tapijt dat wordt geproduceerd zonder schadelijke stoffen kan ook weer goed gerecycled worden. Het is dus de bedoeling dat álle grondstoffen en materialen te recyclen zijn. Naast eco-design, is er infrastructuur nodig voor de retourstromen van textiele vloerbedekking die niet meer worden gebruikt. Naast deze collectieve activiteiten zijn diverse individuele tapijtfabrikanten met hun eigen product/marktcombinaties volop actief om circulaire innovaties te ontwikkelen.
Isolatie in stijl: met tapijt zit je er warmpjes bij
Letterlijk en figuurlijk, want met tapijt in huis bespaar je op de energiekosten. In een strenge winter scheelt je dat soms wel 10%. De draden in het tapijt houden warme lucht vast, zo lekt de warmte niet direct weg naar de ondervloer. Hoe hoogpoliger het tapijt, hoe meer warmte het vasthoudt. Bovendien werken de ontelbare luchtbelletjes in de foamrug (of in een ondertapijt) nog eens extra isolerend. De thermostaat kan dan mooi een paar graden omlaag.